lördag 14 januari 2012


Tacksamhet

Det finns många skäl att vara tacksam om man ställer in sig på att se dem. Tacksamhet är påtaglig och konkret. Det är svårt att känna sig tacksam för något man tror ska hända och det är inte heller lätt att känna sig tacksam för något som är främmande och avlägset. Att verkligen se och njuta av de tulpaner som man köpt på COOP är en utmaning som ligger närmare till hands. Det förutsätter att vi kan lära oss att se det vanliga livet med nya ögon, att låta oss drabbas av det ordinära och aldrig ta någonting för givet.
Gåvan att se med tacksamhetens ögon står inte i samband med vad vi har för status eller hur mycket vi tjänar. Jag har mött många människor som utåt sett har väldigt mycket att vara tacksamma över , men som trots det inte verkar känna ett uns av tacksamhet.
De som lever i tacksamhetens tecken har däremot lyckats föra in en tacksam attityd i sin existens, all världens elände till trots. De har också klart för sig vilken enorm betydelse vi människor har för varandra. Vi kommer inte långt för egen maskin. Tacksamhet sker i relation: till andra, till världen och till "något större". Först och främst är det en hållning, ett helhjärtat "Ja!" till allt vad livet har att ge.
Man kan öva sig i att vara tacksam och en god början är att följa uppmaningen på bilden här ovan.
Lycka till!

1 kommentar:

  1. ... sant!
    ... att medvetet söka "saker" att vara tacksam för skapar en positiv livshållning.

    SvaraRadera