onsdag 4 januari 2012


Regn och rusk i januari!
Efter två vintrar med mycket snö och kyla tycks detta vara helt fel. Vi söker efter förklaringar, skyller på än det ena än det andra. Allt från klimatförändringar till domedagsprofetior.
Långt före den moderna klimat- och väderforskningen var människan hänvisad till att själv försöka tolka naturens tecken. En samling av legender, spådomar och "märken" växte så småningom fram och blev till slut till det som vi idag kallar "bondepraktikan".
Bondepraktikan definierar noggrant varje årstid utifrån kalenderns dagar:"S:t Clemens vill oss vintern giva, S:t Peter vill os våren indriva." Vilket i klartext betyder att vintern sträcker sig från 23 november till 7 mars.

Enligt Aristoteles filosofi är människan skapad av de fyra elementen jord, vatten, luft och eld. Varje element motsvarar en årstid och präglar sinnelaget hos en människa. Om vintermänniskor sägs det: "Av vattnet är människan kall och våt, vit färgad, flegmaticus, liknas vid vattnets och vinterns natur." På vintern "växer den fuktighet i människan som kallas flegma".

Med tanke på vintervädret i år, vad annat kan man bli?

1 kommentar:

  1. Tack för denna info ur Bondepraktikan.
    Vi har ett helt års utdrag ur den i en årskalender som jag köpt i Umeå.
    Det är intressant att följa gamla naturtecken.

    Aristoteles filosofi om människan läste vi lite om under min sjuksköterskeutbildning.

    SvaraRadera