tisdag 17 januari 2012


Recycling

Recycling, återvinning, återanvändning, vintage, second hand. Kärt barn har många namn. Alla namn handlar om samma sak, nämligen att använda sådant som redan finns, att ta tillvara, kanske göra om och blanda med nytt, men absolut inte slänga bort.

På mer än femtio år har vi levt med en slit-och-slängmentalitet. Ju nyare desto bättre. Ofta bedrog vi oss själva, det nya var för det mesta av sämre kvalitet än det gamla. Men "marknaden" inbillade oss att konsumtion av nya varor var det allena saliggörande.
Sen några år tillbaka finns trenden, och då främst bland unga människor, att medvetet köpa sådant som är gammalt. Möbler, kläder, tyger och garner, böcker, porslin, material till renovering av både hus och möbler. Listan kan göras hur lång som helst. Ungdomarnas kreativitet är obegränsad, både till att se värdet i de saker som återanvänds men framför allt till att skapa nytt av gammalt. Det har blivit en livsstil!
Nu kommer nästa trend, visserligen inte enbart från ungdomshåll, men likväl vällovlig. Att ta tillvara mat som blivit över, att laga nya rätter av rester, en konst som generationerna före oss behärskade men som vi inte längre använder oss av. Att ta med matlåda till jobbet har blivit inne, att inte slänga tjänlig mat har blivit en livsfilosofi.

När jordens resurser håller på att ta slut måste vi alla tänka i sådana nygamla banor. Låt oss följa ungdomarnas exempel, vi har inget att förlora!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar