måndag 2 november 2009

Jag är hemma igen efter en vecka i Budapest. Staden är minst sagt imposant! Vart man än tittade eller gick eller tog tåg, tunnelbana eller spårvagn, fanns det hur många intressanta byggnader som helst, kyrkor, synagogor, muséer, avenyer med storslagna villor, parker, slott, broar, saluhall, parlamentsbyggnad, statyer, kvarter efter kvarter med pampiga hus osv.

Vi lämnade hotellet vid 9-tiden och turistade fram till klockan 16, tog igen oss en liten stund och gav oss sedan iväg igen för fler upplevelser. Detta under en veckas tid och ändå har vi inte hunnit med att se allt. Jag kan med gott samvete intyga att Budapest är en resa värd. Det enda är att man blir lite slut i rutan, särskilt om man är "lantis" som vi och dessutom över 20.

Vädret var växlande, även om det var 10 grader varmare än här. Vi både frös och svettades. Vi huttrade inomhus på ett Café och satt utomhus och lunch. Man kan nog säga att vädret var perfekt för att turista i en storstad.

Maten var det si och så med. Som alltid, vid ett besök i en turistort, bör man undvika turiststråken om man vill äta gott. Men i Budapest fanns det inget annat än turiststråk. Så vi åt riktigt dålig mat till högt pris och riktigt bra mat till lägre pris. Men den kulinariska behållningen blev ett besök på restaurangen Babel. Det absolut dyraste vi har varit på! Men vilken mat! Vännen Magda tipsade om stället och beskrev det i superlativ, så vi var ju tvungna att testa. Det finns bara ett uttryck som sammanfattar det hela: HIMMELSKT!

Nu har vardagen oss åter med falukorv och potatismos, blåsväder och kyla. Det är bara att gilla läget och tända en brasa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar