tisdag 24 april 2012

Rödhake

Rödhaken, denna lilla, orädda, mytomspunna tätting. Den har funnits i vår trädgård i flera år, trots katter och hundar och barnbarn. Eftersom det bullrar för mycket häromkring på dagarna så sjunger den tidiga morgnar eller sena kvällar. Dess sirligt porlande sång fyller luften och man förundras över hur det kan finnas så mycket ljud i en så liten, späd kropp. Med stor energi och uthållighet tävlar den med koltrasten. Selma Lagerlöf berättar i en av sina "Kristuslegender" om hur rödhaken fick sitt röda bröst: Två fåglar närmade sig Kristus när han hängde på korset - en skata (som på den tiden var färggrann) och en liten grå fågel. Skatan föll in i kören av häcklande, skrek och skränade och hånade Jesus. Men den lilla grå fågeln närmade försiktigt Kristus där han hängde och drog ut taggar från törnekronan. En blodsdroppe från Jesus hamnade då på fågeln och färgade bröstet rött. Allt sedan dess får rödhaken stolt visa upp sitt röda bröst, men skatan fick bara behålla två färger, nämligen svart och vitt. Nu finns det både skator och rödhakar här hos oss och vi gläds åt bägge, åt rödhakens sång och skatans rörande omsorg om de sina.

2 kommentarer:

  1. Det fanns små berättelseböcker för barn, kanske 3-5 år, och jag läste om denna lilla fågel Rödbröst - och Selmas berättelse om törnet och blodsdroppen fanns ju med.
    Den lilla boken/berättelsen blev aldrig populär i dotterns tycke.
    Dubbel-synd om fågeln - i stället!

    Vi har också Rödbröst här ute på tomten - och ständigt poppar denna händelse upp.

    Tack för din beskrivning från Överenhörna (är det rätt?)

    SvaraRadera
  2. Nja, vi bor i Ytterenhörna, men för det mesta arbetar jag i Överenhörna kyrka. Det här Ytter och Över är väldigt förvirrande för Ytter ligger närmast stan och Över ligger längst ut på Enhörnahalvön. Men när socknarna fick sina namn gick den stora "vägen" på Mälaren, precis nedanför kyrkan och då låg ju Yttrenhörna ytterst, alltså längst bort.
    När det gäller Kristuslegenderna och då särskilt den om lilla Rödbröst så fick yngsta dottern höra den första gången på ett barnkalas och blev så förtjust att jag sen var tvungen att jaga den boken på alla antikvariat i Storstockholmsområdet. Men jag hittade den till slut!

    SvaraRadera