lördag 21 april 2012

Återvinning - Återanvändning

Återvinning - återanvändning. Begreppen är snarlika men betyder olika. Återanvändning är den bortglömda konsten att använda saker flera gånger eller att man gör om dem eller tillverkar något nytt av dem. Återvinning innebär att skräpet samlas in och sedan omvandlas till material som kan användas för att tillverka nya produkter eller energi. Vi har fått nya soptunnor i vilka vi kan sortera våra sopor hemma på gården. Grannarna har redan börjat att klaga, särskilt de som aldrig har brytt sig om att sopsortera. Själv tycker jag att det blir mycket snyggare i vårt kök, nu när påsarna med sorteringssopor försvinner. En vän citerade ett avsnitt ur Grunnaren härom dagen, ett litet avsnitt jag vill återge här:
Förr hade man inte hört talas om ekologi och återvinning. Man visste bara om att om man inte tog vara på vad man hade så hade man snart inget kvar.
Så, kontentan blir att allt var inte bättre förr men en hel del var mycket vettigare!

2 kommentarer:

  1. Tack för tankarna:
    Vi vurmar för samma goda saker.
    Vi har sopsorterat under många årtionden, och vänner trodde vi var knäppa ... men vi visste vad vi gjorde.

    SvaraRadera
  2. Precis, Gun-Britt! Det är en fråga om omvårdnad också, inte bara slöseri med resurser. Min mormor sa alltid: "Man ska inte hänga sitt hjärta på materiella ting, men det du har fått (i arv) ska du vårda, det du förvärvar ska du vara rädd om och det du inte behöver längre kanske någon annan behöver". Hon hade upplevt två världskrig och blivit av med samtliga sina tillhörigheter två gånger under sitt nästan 90-åriga liv. Hon levde som hon lärde och hon har fostrat mig!

    SvaraRadera