söndag 24 juni 2012

Solsken och regn

Dagens tidning förmedlar nya klimatmodeller. Framtidens Sverige blir både varmare och blötare. SMHI klargör med sina modeller att det kommer att ske stora förändringar de kommande årtionden.
Nederbörden ökar från i medeltal 5 mm åren 2011-2040 till 35mm åren 2071-2100. Temperaturmässigt sker en liknande utveckling från en medeltemperatur kring plus 4 grader till plus 11 grader i medeltemperatur.
Nu kan man kanske tycka att det  inte är så mycket att orda om, men både uppvärmningen och regnmängden påverkar grödor och insektsliv. Mygginvasion har vi redan på några platser i landet, till det kommer malariamyggan som sakta men säkert är på väg norr ut. Växtligheten förändras, kanske till det bättre, kanske till det sämre. Ingen vet! Och det är kanske där det största problemet ligger, ingen vet! Utvecklingen mot ett blötare och varmare klimat är påbörjad, vi kan inte stoppa den. Men vi kanske kan mildra den om vi bara tänker efter en liten smula och sedan anpassar våra liv till ett liv i samklang med moder jord. För vem skulle inte vilja även fortsättningsvist uppleva det som Harry Martinsson beskriva så här vackert:

De blommor som marken bor
kan själen aldrig glömma.
Hur skönt att djupt bland gläntors flor
se solens fingrar sömma
en vacker klädnad till den säng
som vi gett namnet sommarns äng
och som med solens gyllne tråd
hopsömmas våd för våd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar