tisdag 8 maj 2012

Duchesse de Rohan

Idag ber jag att få presentera nästa skönhet, Duchesse de Rohan. När jag planterade de första rosorna, utmed förrådsväggen, slet jag som en slav för att gräva en bädd som var minst sextio gånger sextio centimeter. Det tog en hel vecka! När det var dags för rosorna bestämde jag att den ljusaste skulle stå längst in och den mörkaste längst ut. Därför hamnade Duchesse de Rohan bredvid Duchesse de Montebello. Jag vet inte vilken levnadsvandel den senare hade, men jag är säker på att den var mer gudibehaglig än den förstnämndas. Duchesse de Rohan, denna fala kvinna! Hur man kan namnge en sådan underbar ros efter detta lösaktiga fruns är mig obegriplig. Nu lägger jag inga moraliska aspekter på hennes leverne som sådant, men hon intrigerade sängvägen för att nå makt. Hon drog sig inte för att gå över lik och hon är förlagan till den hemska "Milady" i "De tre musketörerna". Så ni förstår, att göra hennes bekantskap var inte bra för hälsan. Nu vill det sig inte bättre i min rosenrabatt än att Duchesse de Montebello lever ett friskt och frodigt liv medan Duchesse de Rohan ser ut som hon vill bort därifrån. Hon sträcker sig mot grannen, men jag är övertygad om att det är den som följer därefter, Cardinal De Richelieu som hon vill nå! Hade hon inte ihop det honom också? Nog om detta, "hertiginnan" i min trädgård är en tacksam varelse som blommar från juli till långt in på hösten. Doften är stark och har mycket sötma. Duchesse de Rohan används inte för inte i parfymindustrin. Blommorna är skålformade och tätt fyllda med ett mörkrosa öga, blombladen bleknar utåt kanten. En riktig läckerbit!
Cardinalen däremot trivs så utomordentligt att han har brett ut sig med rotskott. Maktgalen herre! Som ros är Cardinal de Richelieu en riktig skönhet. Lars-Åke Gustavsson, Sveriges roskung, beskriver färgen som "väl mogna vindruvor", doften är kryddig, frisk. Himmelsk, helt enkelt! För att hålla känslorna och maktbegären i styr, planterade jag en i mina ögon oförvitlig herre mellan Duchesse de Rohan och Cardinal de Richelieu. Denna herre var, vad jag kan förstå, (min franska ni vet!) domare i högsta domstolen. President Romain de Sezé.
Rosen som är uppkallad efter honom är en frodig, tacksam, otroligt vacker ros med en intensiv doft och en blomning som är så överdådig att det nästan tar andan ur en. Så lever de då, sida vid sida, i min trädgård. De sprider väldoft och ögonfröjd en kort tid på sommaren. Men både förglädjen och minnet av blomningen gör att man gläds hela året om.

1 kommentar:

  1. Så trevligt att du bjuder oss bloggvänner på dessa rariteter.
    Jag ångrar att jag inte specialiserade mig på rosor.
    Tack för ll fin information du ger.

    SvaraRadera