måndag 8 oktober 2012

Nu så är det dags igen!

Ja, det är inte jul än, i alla fall inte hos mig. Men dagens DN innehöll hela 36 annonser om julbord! Då var det bara i Stockholm med närmsta omnejd! Sedan har vi ju alla de som finns i Sörmland och Uppland men ändå såpass nära att de kan frekventeras av Stockholmare. Annonserna har funnits ett tag redan och jag undrar verkligen hur alla dessa krogar kan fyllas av hungriga affärsmän och anställda på företag, och andra som tycker att de absolut måste äta julbord före jul. Det är här den verkliga excessen ligger!

På mitt arbete diskuterades julbord redan i maj! Vi har några år haft förmånen att några av de anställda har fixat allting själva och sedan har vi, tillsammans med politiker och frivilliga krafter avnjutit ett förträffligt julbord. Nu aktualiserades frågan eftersom en av de anställda har flyttat och inte ersatts med någon ny, den andra har en skadad handled och den tredje känner att det blir henne övermäktigt. Jag har full förståelse för det! Förslaget till att lösa denna, för några så viktiga, fråga blev att gå ut och äta på någon krog i närheten. Just denna krog tar inte mer betalt än någon annan, men de vill ändå ha 475:-/person. Om vi har varit 35-40 personer så kan den som är kunnig i matematik snabbt räkna ut att det blir en rejäl slant!

Vi firade vår yngsta dotters bröllop i somras och anlitade då en cateringfirma som både dukade och dekorerade borden, höll med allt porslin, serverade tre rätter, dukade av och tog med sig disken, städade dagen efter och stod för tårtan och kaffet. Detta slutade på 275:-/person.

Min fundering är nu varför det ska vara så fruktansvärt mycket dyrare med ett julbord? Det måste ju vara mycket enklare att göra i ordning eftersom alla rätter är färdiga och man behöver inte duka flera gånger mellan rätterna alltså behövs inte lika mycket serveringspersonal osv.

Jag har kommit fram till att krogarna gör en så otrolig vinst på alla julbord och att de utnyttjar det faktum att det har blivit så populärt bland företagen att man "saltar" sina priser.

En sak till som stör mig med julborden är att det är stört omöjligt att hitta en krog som är öppen Annandag jul när man är less på sin egen julmat och längtar efter lite "vanlig" god mat. Alla har stängt eftersom de slet så med julborden från början av november och fram till sista dagen före jul.

Jag röstar för att man äter julmat på julaftonen och kanske på juldagen (så ingenting förfars) och att det resten av året serveras annat som är gott och som man mår bra av.

1 kommentar:

  1. Instämmer.
    Nu är det dags igen. Vi är tämligen trötta på julbord och har avstått några år och lagat och förberett gott själva - och bjudit ...
    Men i år är vi bjudna på julbord i Göteborg.
    Bör inte tacka nej. Hoppas det blir bra. Som tur är kan man ju välja mat som är nyttig.
    Synd bara att man får betala för allt.

    SvaraRadera