söndag 7 oktober 2012

Äppel, päppel

Gårdagens äppeldag släpper inte sitt grepp om mina tankar. Äpplet är och har varit en frukt av betydelse.

I mytologin står det både för kunskap, fruktbarhet, evig ungdom och skönhet, hälsa och lycka, makt och ära. Men också för ondska, falskhet, synd och förbjuden lust. Det senare utnyttjades ju skamlöst av kyrkans män för att förtrycka kvinnorna. Luther återupprättade åtminstone äppelträdens rykte genom att säga: "Plantera ett äppelträd idag om än världen går under i morgon." Äpplet blir så med symbolen för hopp.

Äpplet som medicin är känt sedan länge, "an apple a day, keeps the doctor away", men också nutida forskning styrker detta faktum. Äpplen och äppeljuice kan vara riktigt nyttigt. Forskningen pekar på att det skyddar minnet och förebygger demens. Orsaken är att äpplen är rika på vitaminer och antioxidanter. Andra studier finns som binder äpplen till  minskad risk för cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom kanske äppeljuice är bra vid astma. Visserligen behöver en vuxen människa äta tre-fyra äpplen om dagen för att uppnå denna hälsosamma effekt, men det ska väl inte vara så svårt? Särskilt med tanke på hur många olika sorter och smaker det finns!

I Sverige odlas runt 200 olika äppelsorter, alla med sitt eget namn. Tidigare gav man de nya sorterna namn efter växtplatsen, på senare tid fick de riktiga namn efter personer eller sagofigurer. Några, och det är de jag gillar bäst, har så vackra och fantasieggande namn som:
Värmlands paradisäpple och  Rosenhäger, Gubbäpple och Husmoder, Fårnos och Early red bird, Borgherre och Prinsessäpple, Fårnos och Ammans gula höstkalvill.
Man kan ju undra hur de som döpta sina äppelsorter tänkte när de kom på dessa otroliga namn.

Hur som helst är äpplen goda, sunda och vackra. Passa på att frossa i den rika skörd som bjuds just nu runt om i våra trädgårdar och gårdsbutiker. Ekologiska, smakrika, miljövänliga pga av kort transportsträcka.  Det här är annat än de slätstrukna, rätt smaklösa sorterna som affärerna tillhandahåller året runt och som har fraktats runt halva jordklotet.

Själv har jag (eller rättare sagt familjen) igår planterat ett sommaräple , Arvidsäpplet, att äta och göra mos av och ett vinteräpple, Rosenhäger, att njuta av hela vintern.

Nu ska jag gå och ta mig ett äpple för att hjärnaktiviteten hålls vid liv!

1 kommentar: