lördag 31 mars 2012


Earth our

I kväll är det åter dags att släcka alla elektriska ljus. Mellan klockan 20:30 och 21:30 slocknar ljusen i vårt land, men över hela jordklotet genomförs denna manifestation. Nu kan man visst tycka att det är ett slag i luften och rent besparingsmässigt ger det inte så mycket mer än just då. MEN att uppmärksamma klimatfrågorna på detta enkla sätt kanske kan få några av oss att stanna upp en stund och tänka efter och förhoppningsvis se att den livsstil vi håller oss med inte är hållbar i längden.
Nu vill jag inte framstå som någon moraltant och inte heller är det meningen att ni ska få dåligt samvete. Ingen blir lycklig av sånt!
Om vi i stället skulle kunna tänka oss till platsen framför en brasa. Till stilla samtal eller sagoberättande. Vilken enorm skatt!
Ellen Key skrev i sin bok Skönhet för alla en text som hon kallade Skymningsbrasan. "Men utan brasan förlorar folk mer poesi och skönhet än om tre fjärdedelar av våra skalders och målares verk gick upp i rök."
Man vet inte vad en brasa är om man inte "firat skymning", menade hon, vid "en brasa, vars sken fladdrande lekt över de träpanelade väggarna .... glindrat i ljuskronornas prismor, kallat fram ur halvskymningen alla röda färgstänk i de gamla broderierna ... och uppfört fantastiska danser i det höga taket."
Att "fira skymning" som Ellen Key kallar det, vilket underbart ord och vilken underbar upplevelse!
Jag hoppas att många med mig får uppleva något liknande i kväll när manifestationen Earth our släcker ljusen runt vår planet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar