söndag 17 mars 2013

Marie Bebådelsdag

Många seder och bruk har förknippats med våra stora kyrkliga högtider. Så också med Marie Bebådelsdagen. Idag tänker vi mest på våfflor och det är inget fel i det. Våfflor är gott!
Förr var det mera jordnära och handfasta handlingar som hörde ihop med Marie Bebådelse.
Tranans ankomst kring denna dag gjorde naturligtvis att just tranan blev en av symbolerna för dagen. "Tranan bär ljus i säng" hette det. Man kunde klara av sysslorna i dagsljus om man gick upp med ljuset och i säng vid mörkrets inbrott. Ett dåtida sätt att spara energi.
Inte så dumt egentligen om man tänker efter, fast jag tror inte att jag skulle kunna somna klockan 19:00. Att vakna klockan 06:00 är däremot lättare, särskilt om solen lyser som i morse!
En annan sed, som jag definitivt inte anammar i år, var att gå barfota runt huset för att bli frisk och stark. Just i år skulle en sådan handling ha motsatt effekt!
Tranan har kommit, visserligen bara en enstaka, men i alla fall! Våren däremot dröjer. Kylan håller ett fast grepp om oss och till veckan spår vädergubbarna snökaos. Ur led är tiden!

1 kommentar:

  1. Vi såg hägrar, 5 st på led ute i grunt vatten i sundet, och vi tyckte synd om den i kylan som nu är bitande om nätterna.
    I morgon, tisdag, lär vi få snöstorm här på östkanten.
    Delar din inställning; tiden är ur led.

    SvaraRadera