måndag 26 december 2011

En varsam livsstil

Så här i tider då mellandagsrean dominerar mångas liv kanske det är på sin plats att skicka ut en liten tanke om vilken livsstil vi väljer. För ett medvetet val är det.

Att skaffa nya ting har blivit ett högst respektabelt fritidsnöje för den som har råd att spendera. Men riktigt nöjda blir vi ju knappast; "begär, begär, begär". Det tar aldrig slut!
Konsumismen är vår tids religion, stormarknaden en katedral där vi offrar tid och pengar på allsköns döda ting. Innerst inne vet vi nog att ingenting av detta tillfredsställer vår djupaste längtan.
Vi kan och vi måste återerövra en sund balans mellan att ha och att vara. Och det är faktiskt bråttom, inte bara därför att vår mentala hälsa kräver det. Utan därför att dagens shoppinghysteri och resursslöseri förvärrar jordens klimatkris.
Om hela mänskligheten levde på vår genomsnittliga materiella nivå skulle det, med dagens teknik, behövas tre, fyra planeter till. Den nuvarande utvecklingen är alltså helt ohållbar. Rättvisan och miljön kräver därför stora förändringar, både politiskt och på individnivå. Inte minst i Sverige och andra välmående länder.
Det är alltså viktigt, men också väldigt roligt och utvecklande att öva sig i förnöjsamhet och en varsammare, materiellt enklare vardag. En vardag där vi söker bekräftelse, kärlek, värde och livslust, inte i döda ting utan i varandra.
Lycka till med ett första steg på en ny väg till ett nytt hållbart liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar