fredag 20 april 2012
Skogen och livet, eller livet i skogen
Klorofyllmolekylen, vår planets viktigaste och märkligaste molekyl. Klorofyll som ger de gröna växterna deras färg. Klorofyllmolekylen fungerar ungefär som en sorts ljussamlande antenn när växterna i fotsyntesen med hjälp av solenergin omvandlar vatten ur marken och koldioxid ur luften till kolhydrater och syre.
Här börjar allt liv - inne i växternas gröna, soldrivna sockerfabriker. All mat vi äter har sitt ursprung här, syret i våra lungor likaså. Vi kan tacka klorofyllet och fotosyntesen för att hjärtat slår, att cellerna i kroppen fungerar. Utan de gröna växterna hade vi inte en suck!
Tre fullvuxna träd producerar tillräckligt med syre för en människas överlevnad. Träden har varit människans följeslagare genom årtusenden. De håller jordtäcket på plats, reglerar vatten, temperatur och klimat, förser oss med ved, frukter och bär. Och fler nyttigheter i den moderna välfärden än vi kan ana. Så därför kan jag bara instämma i Artur Lundkvists vördnadsfulla hyllning:
Ett träd är mycket större
och lever mycket längre än en
människa,
men ändock är ett träd
inte på långt när nog.
Det behövs hundratals, ja, tusentals träd
för varje människa på jorden,
träd som är världens lungor
och solljusets susande fabriker
träd som umgås vänskapsfullt med regnet
och lugnar de upprörda vindarna,
träd som hjälper människan
att andas och överleva.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Oj vad fint :) . Jag inventerade Kalmar stads alla 9000 park- och alléträd. Då läste jag in mig lite om hur viktiga träden är i stadsmiljön... Fast inget så levande beskrivet som i din text... Det är nästan så jag skulle vilja sno den till nästa trädinventering som förmodligen blir av nu i sommar... med referens till dig naturligtvis..
SvaraRaderahelghälsningar från fejakompisen Pierre
Du är fri att göra vad och hur mycket du vill med min text, Pierre. Vi är ju som sagt var KOMPISAR!
SvaraRaderaTack!
SvaraRaderaTänkvärda ord om trädens betydelse även för människans överlevnad.